KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Dále je významně obsažen v chlebu z hrubé obilné mouky a sušených luštěninách. Je zajímavé, že zinek ze živočišných zdrojů se vstřebává lépe než ze zdrojů rostlinných. To musí mít na vědomí vegetariáni, aby u nich nedošlo k nedostatku zinku v organismu. Osoby starší 15 let potřebují 15 mg denně, menší dávky potřebují děti (liší se podle věkových skupin). V těhotenství a kojení se potřeba zinku zvyšuje.
Vyvážená dieta obsahující přírodní, nezpracované potraviny zabezpečí dostatečné množství zinku. Nedostatek způsobený nevhodnou potravou se vyskytuje pouze ojediněle, u starých, podvyživených lidí či při nevhodné dietě. Zinek je třeba užívat jako doplněk na lékařské doporučení při některých nemocech (cystická fibroza, "srpkovité" porušení buněk, rozsáhlé popáleniny, poškození jater u alkoholiků). Nedostatek zinku vede ke snížené chuti k jídlu a poruše vnímání chuti.
U dětí může dojít ke zpomalení růstu a v těžkých případech k opoždění pohlavního vývoje a vzniku malého vzrůstu. Těžký a dlouhodobý nedostek zinku může vyvolat kožní poruchy jako je vypadávání vlasů, vyrážky nebo záněty kůže či ústní dutiny. Rizika, která mohou vzniknout nadměrným užíváním zinku, jsou malá. Pokud by byly nadměrně užíván dlouhodobě, může snížit vstřebávání železa a mědi. Nedostek těchto prvků může způsobit nauzeu, zvracení, bolesti hlavy, horečku, nevolnost a bolesti v břiše.
Autor: PharmDr. Tomáš Arndt