Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. 

KONTAKTY

AmiNet s.r.o.
696 71 Blatnice pod Sv. Antonínkem 119
tel: +420 605 271 393
napište nám

NOVINKY

arr3Sledujte nás na FacebookuStaňte se naším fanouškem na Facebooku   Facebook Přírodní-léčiva.cz      ... arr3Kuchyňské roboty Ronic Roboty Ronic - novinka v našem e-shopu! Vážení zákazníci,  roboty Ronic si za 30 let na našem...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


04. 10. 2017 | Vakuové balení potravin

Vysvětlení principu vakuového balení potravin

Zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, ke kterým dochází, pokud jsou potraviny vystaveny vzduchu, teplotě, vlhkosti, účinku enzymů, růstu mikroorganismů nebo byly kontaminovány hmyzem. Tento proces můžeme zpomalit uložením potravin do vakua. Vakuové balení snižuje absolutní tlak vzduchu v obalu či nádobě tím, že odstraňuje kyslík a odstraňuje prchavé látky.

Vakuové balení snižuje absolutní tlak vzduchu v obalu či nádobě tím, že odstraňuje kyslík a odstraňuje prchavé látky. Kyslík obsažený ve vzduchu způsobuje kažení potravin, neboť jeho účinkem dochází k procesu oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin.  Vzduch také podporuje růst mikroorganismů a způsobuje poškození mražených potravin mrazem. Vakuové balení prodlužuje životnost mnoha čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní).

Čerstvé potraviny však obsahují velké množství vlhkosti, která podporuje růst mikroorganismů, které se mohou množit za přítomnosti vzduchu nebo i bez něj. Aby se zabránilo rychlé zkáze takových potravin, je nutné, aby byly uchovávány při nízkých teplotách.

Bakterie se mohou množit za nebo bez přítomnosti vzduchu, v závislosti na druhu. Clostridium Botulinum je velmi nebezpečným druhem bakterie, která se může vyvíjet v prostředích, jež neobsahují kyseliny, jsou bez kyslíku a jsou vystaveny teplotám dlouhodobě přesahujícím 4°C. Mezi potraviny, které jsou tímto druhem bakterie ohroženy, patří ty s nízkou kyselostí (jako je červené maso, drůbež, ryby, mořské plody, olivy v slaném nálevu, vejce, houby a zelenina) a potraviny se střední úrovní kyselosti, jakými jsou prakticky všechny druhy zeleniny a mnoho druhů ovoce (zralá rajčata, cibule, červené papriky, fíky a okurky).

Aby se zabránilo kontaminací touto bakterií, je nezbytné dodržovat základní hygienická pravidla a předcházet jejímu škodlivému množení v uchovávaných potravinách tím, že jsou uchovávány chlazené pouze na krátkou dobu nebo jsou zamraženy, pokud je požadováno jejich dlouhodobé uchovávání. Takovéto potraviny je však třeba konzumovat okamžitě po tepelném zpracování.

Nabídka Vakuových baliček a příslušenství.