Úvod » Knihy o zdraví » Knihy o výživě, kuchařky » Víme, co jíme - Vědomé vaření (Lenka Žák)
Kniha Víme, co jíme - Vědomé vaření ukazuje čtenářům jak je důležité vědět, co jíme. Autorka Lenka Žák, známá také jako Biolenka, nabízí čtenářům inspiraci, jak můžeme šetřit peníze, své zdraví i přírodu tím, že maximálně využijeme navařené suroviny. Zaměřuje se hlavně na obiloviny.
Podle této kuchařky mohou vařit i lidé s bezlepkovou dietou, alergici, vegani, vegetariáni, ale i všichni, kteří si chtějí zpestřit svůj jídelníček. Navaříme-li plný hrnec jáhel, pohanky nebo špaldy, nabízí se možnost zpracování od hlavních jídel, polévek, pomazánek až po dezerty. A to všechno bez glutamátů a jiných chemických přísad, bílého cukru a bílé mouky.
Kniha je netradiční kuchařkou, píše se v ní totiž o energii přírody, o jejím působení na naše zdraví. V závěru knihy najdete i rozhovory s hercem Jaroslavem Duškem, MUDr. Janem Hnízdilem, Klárou Jíchovou, která se zabývá makrobiotikou a publikuje články o výživě dětí, a taky s autorkou Biolenkou, ta moderuje pravidelný rozhlasový pořad o zdravé výživě.
Šestero vědomého přístupu k sobě samému a k přírodě:
Úryvek z úvodu:
"Jak to upravit, aby se to dalo jíst...?"
"Jak dlouho se s tím budu vařit...?"
"To není možné takhle jíst, když mám takovou a takovou práci a životní styl..."
A právě tahle kuchařka přináší odpovědi. Je laskavá, nikam nikoho netlačí a ukazuje, jak jednoduše připravit jídlo, které nám nejen bude chutnat, ale osvěží i tělo a mysl. Geniální mi připadá specialita této kuchařky, kdy na konci každé kapitoly snadno a přehledně zjistíme, jak využít navařené přebytky jednotlivých plodin.
Biolenka nepřistupuje k jídlu fanaticky. Nerazí dogmaticky jeden směr, netrestá výčitkami, že jíte něco, co nebylo zrovna předepsáno. Naopak se dozvíte, že trápit se kvůli kaloriím je nejen pošetilé, ale i nevhodné pro energetickou rovnováhu těla a duše.
Kuchařku bych doporučila všem, kteří hledají nějaký "svůj" styl a potřebují se opřít o jakýsi pilíř, základ. Všem, kterým není jedno, čím své tělo zásobují a živí, kteří chtějí převzít odpovědnost za to, co jedí, za to, co tvoří, a za to, jaký bude jejich další život. Zde právě obiloviny mají své pevné místo. jsou pomyslnou základnou potravinové pyramidy jak z hlediska západní, tak východní medicíny. Posilují náš střed v pravém slova smyslu.
MUDr. Michaela Bernardová
Počet stran: 184
Rozměry: 220 x 220 mm
Vazba: vázaná