KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jedna z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin a všichni jej dobře známe. Patří do rodu Hordeum (Ječmen), který patří do čeledi lipnicovitých. Je zajímavé, že v celém rodě je pouze jenom ječmen setý pěstovaný jako kulturní rostlina, ostatní druhy (je jich 25) rostou planě. V raném stádiu, kdy ještě nepřipomíná ten ječmen, který známe z lánů plných obilí, se označuje jako zelený ječmen. Jako surovina pro výrobu pečiva sice není vhodný, ale zato nám pomůže jinak - a možná i lépe…
V tomto stádiu, kdy je ještě zelený, se sklízí. Je to důležité z toho důvodu, protože jsou v něm zachovány všechny důležité látky, které později náš organismus využije. Lze zmínit vitamíny ze skupiny B, vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamin K (fytochinon), vitamín H (biotin), cholin, vlákninu, aminokyseliny nebo betakaroten (provitamín A, vzniká z něho v těle vitamín A). Méně známý z těchto složek je cholin. Je někdy označován jako vitamín B8 (to je nepřesné označení, jelikož se nejedná o vitamín) nebo lidově mozkový vitamín. Je to proto, že je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku. Je důležitý pro správně fungování nervového systému a jeho nedostatek může být jeden z faktorů, který ovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby.
Z minerálů obsahuje mladý ječmen draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. A samozřejmě vzhledem k tomu, že je to zelený ječmen, obsahuje zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu (přeměna sluneční energie na chemickou), chlorofyl. Chlorofyl má význam při vnitřním užití - zlepšuje metabolismus, urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Dá se aplikovat i zevně v obkladech či mastech, kdy se rovněž využívá jeho protizánětlivý a hojivý účinek. | ![]() |
Další jeho významnou vlastností je to, že pomáhá alkalizovat organismus. Acido-alkalická (kyselo-zásaditá) rovnováha je velmi důležitá pro naše celkové zdraví. Potraviny jsou podle přírodní medicíny děleny na kyselinotvorné a zásadotvorné. Jedná se o prostou kyselost či zásaditost podle chuti. Citrón, i přes svoji kyselou chuť, patří k zásadotvorným potravinám. Organismus se neustále snaží vyrovnat svoji rovnováhu, aby předešel nežádoucím stavům, kdy pH příliš vzroste či poklesne (alkalóza či acidóza), což vážně ohrožuje fungování metabolismu. K tomu, aby nedošlo k překyselení, může přispět díky obsahu přírodních minerálních iontů (ionty jsou shluky částic atomární velikosti jako atomy či molekuly, např.Mg2+, Ca2+ v případě prvků v mladém ječmeni).
Šťáva z ječmene podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a cholesterolu a rovněž v neposlední řadě řada složek (beta karoten, vitamin C či E) působí jako antioxidanty (přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem).
Mladý ječmen můžete koupit v přípravcích ve formě tablet či sypkého prášku. Tento prášek se obvykle rozpouští ve vodě (150 ml) a slouží k přípravě oblíbeného zeleného nápoje z mladého ječmene, ale můžete ho rozmíchat i ve vhodné ovocné šťávě. Lze ho rovněž přidat i do studených pokrmů - müsli, salátů aj. Aby mohl začít příznivě působit, je dobré ho užívat po dobu přibližně dvou až tří měsíců.
Co se týče jeho užívání v období těhotenství a kojení, oficiálně není jeho užívání potvrzeno, ale řada zdrojů nezávisle na sobě uvádí možnost přiměřeného užívání i v tomto období.
Nežádoucí účinky u mladého ječmene nejsou známé. Ale je dobré zmínit, že se mohou se na začátku užívání vyskytnout menší projevy (bolest hlavy, únava, průjem), protože tělo se čistí a přizpůsobuje na novou potravinu. Co se týče kontraindikací, neměl by se užívat po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii. Vzhledem k obsahu vitamínu K by měli být opatrní pacienti s poruchou krevní srážlivosti, užívající Warfarin či podobně působící léky.
Pro ty, kdo mají zahradnickou duši (jak říkají Angličané, “zelené prsty”), lze uvést, že mohou zakoupit semínka ječmene a zasadit je do běžného substrátu, nechat truhlík na slunci a zalévat. Rostlinky lze sklízet a lisovat už zhruba po deseti dnech. Jediné upozornění od odborníků – ječmen by neměl přijít do styku s kovem, který ve šťávě ničí některé zdravé látky.
Prášek ze zeleného ječmene můžeme použít také jako přísadu do tzv. smoothie, zdravých přírodních nápojů. Na závěr můžeme uvést jeden z receptů na přípravu ovocného "smoothie": V mixéru rozmixujte 2 dcl ovocného džusu, 1 čajovou lžičku zeleného ječmene a půlku banánu. Dobrou chuť! |
![]() |
Celková nabídka přípravků obsahující mladý ječmen.
Autor: PharmDr. Tomáš Arndt
Zdroj: www.celostnimedicina.cz