KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Jako pomoc při už propuklé kocovině je třeba především pít vodu. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry nebo léky snižující žaludeční kyselost. Hranice mezi kocovinou a alkoholovou intoxikací není přesná, protože kocovina se objevuje ještě v době, kdy je alkohol v krvi. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. To připomíná obtíže při chřipce. Kombinace zbytkového alkoholu v krvi, nevyspání a výše kocoviny může člověka ohrozit v dopravě, v zaměstnání atd.
Proto je třeba se zdržovat v bezpečném prostředí, nahradit spánkový dluh a počkat, až se organismus zotaví. Důležité je doplnit tekutiny a minerály. S ohledem na stav žaludeční sliznice se ale nedoporučují kyselé ovocné džusy nebo šťávy ani jiné příliš kyselé potraviny. Naprosto nevhodný je přirozeně alkohol. Dále je třeba doplnit lehce stravitelné glycidy a minerály. Z tohoto hlediska je např. vhodná nějaká vlažná a lehce stravitelná polévka. Neměla by ale být příliš tučná, aby se nezatěžovala játra.
Vzhledem k tomu, že alkohol působí jako antivitamin thiaminu a že thiamin je důležitý pro fungování jater i nervové tkáně, je vhodné ho doplnit spolu s dalšími vitaminy skupiny B. Určitou logiku má i podávání hepatoprotektiv. Z důvodů zmíněných v předchozí části mohou být prospěšné i různé remineralizační a nutriční přípravky za předpokladu, že nebudou dráždit žaludeční sliznici.
Příčinou kocoviny jsou tzv. kongenery. Jedná se o vedlejší produkty kvašení, které dává alkoholickým nápojům jejich barvu a chuť. Když kongenery vstoupí do krevního oběhu, imunitní systém je eliminuje tím, že uvolní cytokiny a tím způsobí příznaky kocoviny. Prevento ale přitahuje a vstřebává kongenery ještě před tím, než stihnou způsobit škodu, a proto vstanete čerství. Proto první dvě tablety je nutno užít nejpozději do 30 minut od doby, kdy začnete pít alkohol, nejlépe těsně před požitím prvního drinku.
Autor: PharmDr. Tomáš Arndt
Zdroj: www.celostnimedicina.cz