Nákupní košík
0zboží v hodnotě
Zobrazit

Výživa


Je tepelně zpracovaná zelenina zdravější než syrová?
20.05.2015
Jako zastánce a dlouholetý propagátor syrové stravy, ze které rok od roku jemně upouštím, neb člověk se zde učí, objevuje, posouvá se kupředu, začínám experimentovat s těmi nejlepšími surovinami, které prohřívám, jemně dusím, vařím či peču, přicházím na to, že ne vše syrové je zrovna výhrou. Stejně tak toto pravidlo bude platit pro ono vaření, kterým přicházíme o tolik důležité enzymy. Všude třeba hledat rovnováhu.



Superpotraviny - znáte je?
05.05.2015
Velmi často se můžeme setkat u některých doplňků stravy či potravin jako takových (například semínka či sušené plody některých rostlin) s označením “superpotraviny”, v anglicky psané literatuře “superfoods”. Definice superpotravin není jednoznačně stanovená, ale dá se říci, že se jedná o potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerální prvky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty a další složky. Dá se o nich říci, že jsou vítaným doplněním a obohacením jídelníčku pro ty, kdo chtějí žít zdravě.


E 952: v Americe je zakázené jelikož způsobuje rakovinu, ale v ČR ho pijeme
03.10.2014
Vylepšují vlastnost potravin, prodlužují trvanlivost a zintenzivňují chuť, vůni či barvu. Řeč je o éčkach, které se přidávají do potravin. Mnohé z nich ohrožují naše zdraví, mohou poškodit střeva, způsobit kožní problémy, přispět ke zvýšení cholesterolu nebo poškodit trávení.


 

Jablečný ocet – účinný pomocník nejen při hubnutí
07.08.2014
Jablka nejsou jen zdravá součást našeho jídelníčku či dárek zlotřilé čarodějnice nebohé Sněhurce, ale jsou i zdrojem v současnosti hodně oblíbeného jablečného octu.



Zdraví a rovnováha, překyselení organismu
23.07.2014
O pojmu zdraví se dá asi dlouho diskutovat, vytvářet mnoho pravd a hypotéz. Každý ale známe zkratku pH. Jedná se o kyselost nebo zásaditost prostředí. Přidáme-li do nádoby kyseliny, roztok je kyselejší a má nižší pH. A opačně přidáme-li zásady, je roztok zásaditější a má vyšší pH.


Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
13.11.2013
V současném hektickém světě plném informací, při kterých je někdy složité určit, zda jsou správné či nikoli, si můžeme připadat více méně ztraceni. To stejné platí i u stravy. Na trhu existuje taková spousta potravin, u kterých jednoduše nevíme, zda po nich sáhnout či je obloukem obejít. Během své práce Nutriční terapeutky jsem měla možnost vysledovat, kde mí „pacienti“ dělávají největší dietní chyby. Jedním z neduhů českého národa je nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny.

Zelená káva
08.10.2013
V současnosti patří mezi nejvyhledávanější prostředky na podporu hubnutí zelená káva, respektive výtažek ze semen zelené kávy. Všichni známe černou kávu, samotná zelená káva je známá méně. Jedná se o původní zrnka kávovníku, z nichž se teprve pražením připravuje všem známá černá káva. Plody kávovníků, které se sbírají, jsou bobule. Nasbírané bobule se několik týdnu suší na slunci. Poté prasknou a vypadnou z nich zrnka zelené kávy. Tyto zrnka se poté praží určitou dobu (uvádí se několik vteřin až minut) při vysoké teplotě, až vzniknou zrnka černé barvy, které již mají aroma a chuť pražené kávy.

Biologové nazvali současné slazené sycené nápoje „zlem“
08.08.2013
Dejte si Colu a smějte se. Nebo Pepsi, jestliže patříte k „nové generaci“. Když ochutnáte tyto excitotoxiny, nebudete si dělat starosti ohledně chemikálií způsobujících poškození plodu nebo rakovinu. Máte myslet na cukrovku 2. typu, když si jenom chcete dát něco sladkého a chvíli relaxovat? Odpověď zní, ano. Přinejmenším jeden popřední biolog veřejnosti vysvětlil, proč bychom se měli vyhnout všem syceným nápojům.

Bílá pšeničná mouka, lepidlo pro vaše střeva
25.07.2013

Chci už konečně jíst zdravěji, ale jak začít?
Světová i česká populace tloustne. Jednou z významných příčin, proč jsme stále těžší, je konzumace nadměrného množství bílé pšeničné mouky a výrobků z ní. Právě bílá mouka, která se vyrábí z pšenice očištěné od svrchního obalu zrna i klíčku a je tedy bez vlákniny, vitamínů, tuků a minerálů, je jedním z klíčových faktorů obezity populace. Navíc výživová hodnota pšenice je téměř nulová, co ale umí výborně, je téměř zalepit vaše střeva. Bývá příčinou plísní, které se často v tlustém střevě usazují díky podpoře kyselinotvorného prostředí střevní mikroflóry.
 


Jak naučit a povzbuzovat děti, aby jedly zdravě
20.06.2013
Každý rodič, který se v dnešní společnosti snaží jíst zdravě, brzy zjistí, jak nesmírně důležité je naučit i své děti zdravým principům a zvykům. Mnoho věcí lze naučit jednoduše příkladem a tady vám nabízíme několik nápadů, aktivit a tipů, jak naučit své děti jíst zdravě.



Coca Cola a smrt ženy na Novém Zélandu
09.04.2013
Na Novém Zélandu zemřela v únoru 2010 třicetiletá žena Natasha Harris. Zpráva o její smrti obletěla světová média a internet, protože byla spojována se zvykem této ženy pít denně 10 l Coca Coly. O tři roky později, v únoru 2013 došel koroner David Crerar k závěru, že pití velkého množství Coca-Coly bylo podstatným faktorem, který přispěl k úmrtí této ženy. Problematika zdravotních rizik tohoto nápoje se tak se zprávou BBC znovu dostala do pozornosti světového tisku.  

Vinná réva
28.02.2013
Vinná réva patří mezi hodnotné ovoce. Hroznové víno obsahuje vitamin C a skupinu vitaminů B (kromě B12). Mají rovněž mnoho manganu, hořčíku a draslíku. Toto ovoce urychluje průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami. Takto se vyplavují bakterie, které zapříčiňují záněty této oblasti organismu. Mají také větší množství fruktózy (ovocného cukru), takže nejsou příliš vhodné ve větší konzumaci pro diabetiky. Slupky hroznů jsou bohaté na vlákninu. Vláknina je pro nás organismus velmi důležitá. Nutí střevo dostatečně pracovat, tím pádem odstraňuje zácpu, zbavuje tělo jedovatých látek a váže i látky tukové
Lněný olej
31.01.2013
Lněný olej pochází ze lnu setého. Lněné semínko, z něhož se přímo olej získává, se vyskytuje v historii lidstva již více než  7 000 let. Len jako užitková rostlina byl samozřejmě používán také k předení a tkaní lněného plátna. Lněný olej je velmi bohatý na zdraví prospěšné rostlinné tuky. Tyto tuky seřadí mezi esenciální mastné kyseliny (naše tělo si je samo neumí vyrobit)...

Riboflavin
31.01.2013
Riboflavin je někdy označován jako vitamin B2. Jde o vitamín, jak už napovídá jeho příslušnost ke skupině vitamínů B, rozpustný ve vodě. Je to vitamín, který hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které se podílejí na štěpení a využití sacharidů, tuků a proteinů (bílkovin) nebo také na produkci energie uvnitř buněk. Významným zdrojem tohoto vitamínu jsou játra a mléko, ale rovněž vejce, nemleté bílkoviny a pivní kvasnice.

Thiamin - vitamín B1
31.01.2013
Thiamin je klíčovým člen vitaminů skupiny B. Závažné nedostatky tohoto vitaminu již patří dávné minulosti, ale i jeho mírný deficit může mít nepříjemné zdravotní následky. Organismus neumí thiamin skladovat a navíc má tento vitamin v těle dosti nepřátel. Například soda jej rozkládá a káva úplně ničí (a to i káva bez kofeinu, podobně působí i černý čaj).
Vitamín B3 – Niacin
31.01.2013
Niacin je jedním z vitaminů skupiny B. Tento vitamin je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů. Má spoluúčast na řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správnou funkci nervového systému a zažívacího traktu. Dále pomáhá udržovat zdravý mozek a nervové buňky. Zmírňuje stavy úzkostí, nespavost a deprese. Pravidelnými vyššími dávkami niacinu můžeme zvrátit nebo velmi zlepšit cukrovku prvního typu, která se obvykle objevuje v dětství nebo mládí, do 30 roku věku.
Železo - Fe
31.01.2013
Železo je jedním z velmi důležitých prvků, ale bohužel většině populace chybí. V lidském těle se nachází 3 až 5 gramů železa. Denní úbytky jsou 0,03 – 0,08 mg denně močí, při menstruaci okolo 40 až 80 mg denně, další mnohem větší ztráty mohou být při úrazech a po operacích. Železo potřebují všechny tělesné orgány. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám.

Zdravé vánoční hodování
20.12.2012

Připravili jsme pro Vás několik vánočních receptů, které vycházejí ze zdravé kuchyně.
I o vánocích si můžete pochutnat a přitom jíst zdravě.

Vánoční hodování? Zkuste to podle moudrých předků.
20.12.2012

Začal nám advent, doba přípravy na Vánoce. Pro naše předky to byla také doba ztišení a půstu...

Půst se jako součást duchovní přípravy přísně dodržoval celý advent. Správný půst dokonale očistí trávicí systém a uvede člověka do duševního klidu. Jak? Zbaví tělo balastu, uhnívajících zbytků jídla a toxinů, navodí dobrou náladu a pozitivní pohled na svět. Člověk je zdravější, méně unavený, oplývá vitalitou...
 


Jablka
30.11.2012
Plody našeho nejrozšířenějšího a nejvýznamnějšího ovoce rostou zhruba na 2000 odrůdách jabloní. Střední Asii můžeme pokládat za původní oblast jejich výskytu. Dále se rozšířily po Evropě i všech kontinentech.

Hypermarketové rajče
23.11.2012
Že je zelenina zdravá a obsahuje nejrůznější vitamíny, víme od základní školy. Ale platí to i v 21. století, kdy 90 % zeleniny kupujeme v supermarketech?

Vitamin C: všelék budoucnosti?
12.11.2012
Vysoké dávky „céčka“ mohou významně potlačovat nežádoucí účinky onkologické léčby a usmrcovat buňky tumoru.
Banality mohou někdy notně překvapit. Jakkoli se může zdát, že vlastnosti vitaminu C byly již nesčetněkrát popsány, výsledky nedávno publikovaných studií lékařů a vědců naznačují, že potenciál „céčka“ nebyl dosud zdaleka využit...
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
14.11.2012
Základem zdraví je vyvážený poměr kyselin a zásad v těle. Tento poměr měříme hodnotami pH. Konstantní tedy vyvážený stav kyselin a zásad je důležitý pro kvalitní průběh všech biochemických a enzymatických reakcí v těle...
Brokolice je prospěšná pro zdraví
09.11.2012
Trvalo sto let, než jsme přišli na to, jak velký přínos má pro naše zdraví brokolice. Ještě začátkem 20. století nebyla známou zeleninou. Začala se pěstovat v jižní Evropě a přišla poté i k nám. Dnes patří mezi tzv. moderní zeleninu...
Glutaman sodný (E621)
12.10.2012
Glutaman sodný (E621) je druh koncentrované chemikálie, která se přidává do jídel, aby se zvýraznila jejich chuť. Nejde totiž o kyselinu glutamovou, patřící k aminokyselinám, které si tělo umí samo vytvořit...
Jak běžné potraviny nahradit za „zdravější“?
09.10.2012
Stačí si připomenout několik věcí a už se můžete stravovat nesrovnatelně zdravěji. Každý si musí sám srovnat v hlavě, zda je pro něj důležitější neustálé zabývání se tím, jestli má pokrm o gram více či méně tuku nebo čehokoliv jiného, či si místo toho při pěkném počasí zajít na procházku nebo se věnovat činnosti, která vás baví a při které jste nuceni díky pohybu vydat nějakou energii...
01.10.2012
Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji...
01.10.2012
Jistě se každému někdy stalo, že některé dny (především v létě) nemáte chuť k jídlu, naopak některé dny vám lednička nestačí. Někdy vám závan vonící pekárny nic neřekne a někdy si naopak v této pekárně musíte nakoupit několik dobrých kousků na uspokojení svých chutí....
26.07.2012
Od 17. května začalo biologické léto! Jarní únava je definitivně zažehnána a jsou před námi ty nejkrásnější měsíce v roce. Začátek biologického léta bychom měli pociťovat přívalem energie, pozitivní nálady a chutí do sportovních aktivit. Podle Tradiční čínské medicíny je letní období v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenké střevo. Zde se také nabízí vysvět ...
01.10.2012
Živá strava neboli living foods (rawfood) je pojem označující potravu tepelně ale i chemicky neupravovanou. Vychází z vědeckých poznatků, že jakákoli tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty v potravinách, mění jejich molekulární strukturu a ty se tak stávají méně hodnotnými...
01.10.2012
Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent. Výzkum řídila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu...
01.10.2012
 Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Uvedl to Petr Sucharda, primář 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který se výzkumem a léčbou obezity dlouhodobě zabývá. "Za posledních dvacet let se počet obézních v Česku zdvojnásobil a bohužel stále stoupá," řekl Sucharda...
01.10.2012
Jsou spousty lidí, kteří chtějí hubnout a kupují si potraviny, o kterých si myslí, že jsou zdravé. Někdy si ale nepřečtou obal výrobku s energetickými hodnotami, což bývá chyba. Naučte se proto číst obaly výrobků hned v obchodech, než si něco koupíte. Budete tak lépe obeznámeni s tím, co jíte a kolik kalorií z určitého jídla přijímáte...
01.10.2012
Kasein (někdy psán jako kazein) patří mezi bílkoviny (proteiny) a setkáváme se s ním prakticky denně,  protože tvoří až 80% mléčné bílkoviny.  Zbývající část tvoří různé syrovátkové proteiny. Kasein můžeme nalézt v různých druzích a formách. Kasein je velmi významný jako zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů...
01.10.2012
Kelp je hnědá mořská řasa, patřící do čeledi Laminariacea. Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Kelp se vyznačuje antibakteriálními a antivirovými účinky...
01.10.2012
 Česko patří k zemím s nejvyšší úmrtností na rakovinu tlustého střeva a konečníku. "Může za to životní prostředí i špatné stravovací návyky," říká v on-line rozhovoru předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. "Životní prostředí se posledních deset let výrazně zlepšuje, ale přetrvávají vlivy z minulosti...
01.10.2012
Informace o vlivu DHA, L-karnitinu, fosfatidylserinu a vitaminu D na kognitivní schopnosti. Mezi kognitivní funkce patří myšlenkové procesy zahrnující schopnost učení nových věcí, intuici, soudnost, jazykové schopnosti a paměť...
01.10.2012
Rýžová dieta jestliže tedy potřebujete dát nějaké to kilo dolů, rýže je naprosto ideálním pomocníkem. Avšak pozor, není rýže jako rýže. Na celém světě je pěstováno přes neuvěřitelných 9000 druhů této potraviny...
01.10.2012
“MLIEKO”. Už len slovo samotné vzbudzuje dobrý pocit. “Čo tak dať si veľký pohár mlieka?” Naposledy ste možno túto otázku počuli od niekoho, komu na vás záleží, a iste ste ocenili jeho ponuku dať si mlieko.  Všetky záležitosti týkajúce sa jedla a hlavne mlieka, sú obklopené emocionálnymi a kultúrnymi faktormi...
01.10.2012
I když ne všichni dietologové považují studii nazvanou Výživa duše za přesvědčivou, Britové tvrdí, že zjistili souvislost některých duševních poruch s nedostatkem určitých látek, které lze získat z potravin. Deprese prý souvisí s malou konzumací ryb...


Napište nám
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!
Platební metody
Vážení zákazníci, připravili jsme pro Vás přehled platebních metod, kterými můžete platit v našem e-shopu...
DobírkaPředem na bankovní účet

Kontakt
AmiNet s.r.o.
Blatnice p. Sv. Antonínkem 119
696 71

IČ: 60708221  |  DIČ: CZ60708221
Tel.: 605 271 393
ICQ: 290-342-068
E-mail: info@PrirodniLeciva.cz
FastCentrik

e-shop, internetový obchod,tvorba e-shopu

Internetový obchod používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
JavaScript musí být povolen